+48 512 990 119

Kuchnia włoska na jesień to świetny pomysł. Jest ona zresztą dobra o każdej porze roku! W Nowej Veronie w tym tygodniu flagowe dania kuchni włoskiej, czyli zupę włoską, spaghetti bolognese i wszystkie risotta zamówisz w promocyjnej cenie! A jakie dania włoskie warto przygotować w domu tej jesieni?

Kuchnia włoska na jesień

Kuchnia włoska na jesień

Kuchnia włoska na jesień – przepisy

Liguryjska zupa z małży

Dobrze oczyść kilogram małży i włóż je do garnka z małą ilością wody, za to postawionego na dużym ogniu. Osusz małże i zachowaj otrzymany płyn.

Posiekaj ząbek czosnku i gałązkę natki pietruszki i lekko je podsmaż na oleju. Dodaj dwie łyżki pasty pomidorowej i szklankę wytrawnego białego wina. Zagotuj przez 10 minut, dodaj małże i 2-3 chochle płynu z ich gotowania. Zostaw na 5 minut, by potrawa nabrała więcej smaku. Zupę podawaj gorącą, z kromkami podsmażonego lub tostowanego chleba.

Risotto z krewetkami i borowikami

Oczyść 8 gramów krewetek królewskich i odetnij im głowy. Oddziel mięso od pancerza i umieść je w misce. Na głowach krewetek ugotuj wywar. Użyj do tego sześciu szklanek wody i dwóch łyżeczek soli. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj go na wolnym ogniu przez przynajmniej 20 minut. Później dbaj o to, by nie wystygł.

100 gramów grzybów, wcześniej przebranych i oczyszczonych wilgotną ściereczką, pokrój w cienkie paseczki. Pół łyżeczki posiekanego czosnku obsmaż w garnku na 1/4 szklanki oliwy, na średnim ogniu. Gdy przysmaży się na złoto, dodaj mięso krewetek i grzyby. Po około dwóch minutach dodaj 300 gramów ryżu i obsmażaj jeszcze przez kilka minut, aż stanie się przezroczysty. Wtedy dodaj trzy i pół łyżki białego wina i, kiedy prawie wszystko wyparuje, kilka chochli gorącego rosołu. Zmniejsz ogień i dodawaj rosół stopniowo. Jego część wsiąknie w ryż.

Po około 12 minutach dodaj posiekaną rukolę. Po kolejnych pięciu minutach dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj 20 gramów masła i koniak do smaku.

Zanim podasz risotto, sprawdź, czy nie jest zbyt suche. Jeżeli jest, dodaj więcej rosołu lub gorącej wody, zamieszaj i podaj.

Zupa dyniowa z kaszą jęczmienną

Ugotuj 300 gramów fasoli lub innych nasion strączkowych. Nie wylewaj wody po ich ugotowaniu.
Posiekaj 150 gramów dyni i uduś ją na oleju. Dodaj kilka chochli bulionu i zagotuj. Nie pozwól zupie ostygnąć.
Drobno pokrój seler, marchewkę, kilka ząbków czosnku i cebulę, po czym podsmaż je na oleju. Dodaj fasolę wraz z płynem z jej gotowania i zagotuj wszystko razem przez kilka minut. Dodaj dynię i 200 gramów ugotowanej kaszy jęczmiennej. Dodaj soli i pieprzu. Do zupy możesz dodać również posiekanej papryczki chili lub pietruszki. Podawaj z podsmażonymi lub tostowanymi kromkami chleba.

Gotuj więc po włosku lub… po prostu przyjdź do Nowej Verony skosztować klasyków kuchni włoskiej w promocyjnej cenie! A jeżeli wybierasz się do Szczecina, zobacz, jakie smakołyki dla dzieci i dorosłych ma w swojej ofercie restauracja Rodzinnego Parku Rozrywki Kids Arena i jakie atrakcje znajdą tam dla siebie najmłodsi.

Share This